Wat zijn familie-opstellingen?

Familie-opstellingen is een therapievorm die is ontwikkeld door Bert Hellinger.
Familie-opstellingen worden gedaan door een groep (minimaal circa 10 personen).
Representanten - gekozen uit de aanwezigen - vertegenwoordigen delen van een familie-systeem en worden opgesteld om dat wat in een familie speelt

a. helder te krijgen
b. op te lossen

Waarom?

Ieder van ons behoort tot een familie-systeem. Een familie-systeem is een groter systeem dan het gezin van herkomst. Familiesystemen reiken terug in de generaties van onze voorouders: we hebben 4 grootouders, 8 overgrootouders, enzovoort. We kunnen dit systeem -ook al zouden we dat willen- nooit verlaten, zoals een druppel niet uit de oceaan kan. In familie-systemen kunnen verstoringen (verstrikkingen) ontstaan, wanneer er bijvoorbeeld:

1) geen respect is voor de natuurlijke rangorde

2) niet iedereen recht heeft op een plek

3) geen balans is tussen geven en ontvangen.

In families worden bijvoorbeeld mensen uitgestoten, overledenen onvoldoende herdacht (rouw) en informatie achtergehouden (geheimen). Van hieruit kunnen transgenerationele dynamieken ontstaan of patronen die tot allerlei psychosomatische klachten kunnen leiden ("het zit in de familie").

Het doel

Het doel van familie-opstellingen is tweeledig: ten eerste legt het (inzichtelijk) de verstrikkende dynamieken open. Ten tweede is het streven gericht op herstel van de orde ("dit is mijn plaats"), herstel van balans en herstel van respect voor elk individueel lid van het systeem. Het gevolg en het doel hiervan is dat "de geblokkeerd geraakte liefde weer door het systeem kan stromen" (Hellinger).

De representanten

Diegenen die worden uitgekozen om familieleden te representeren, ervaren tijdens de opstellingen tijdelijk gevoelens die tot het opgestelde systeem behoren. Zij spelen geen "rol", maar vertellen eenvoudig wat zij ervaren.
Dit blijkt steeds weer op indrukwekkende wijze te kloppen met de realiteit. Dit bijzondere fenomeen draagt als het ware de totale opstelling. De groep doet dit werk - vanuit een diep respect - voor elkaar.

Belangrijke feiten

Om aan een opstelling mee te kunnen doen is zoveel mogelijk feitelijke informatie over je familie van belang, zoals: waren er vroeg overleden kinderen of miskramen? Waren er zwarte schapen in de familie? Wie is geëmigreerd, wie is gescheiden, wie zat in een kliniek of gevangenis? Wie had een ernstige ziekte? Wat gebeurde er in de oorlog? Het is goed om je daar - voor je aan een opstelling meedoet - enigszins in te verdiepen.

Voor wie?

Voor iedereen met een "systemisch probleem" die het gevoel heeft dat deze manier van werken iets zou kunnen oplossen.

Stip ter Laan

Stip ter Laan (1948) werkt (sinds 1991) in eigen praktijk in Zutphen met hypno-, regressie, NLP-, creatieve en gezinstherapie. Zij was eindredactrice van het beroepstijdschrift voor hypnotherapie. Zij publiceert gedichten en columns en is gastdocent hypnotherapie aan deHoge School Arnhem Nijmegen. Zij volgde de opleidingfamilie-opstellingen in 2001 aan het Hellinger Instituut. In 2002 verscheen haar dichtbundel "Gevoelens op Papier".

- Copyright ©2003 Aurora, All Rights Reserved.

Terug naar onze Startpagina  Page
Terug naar vorige pagina